Boek: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween

100jarigDit boek met de onweerstaanbare titel is één van de leukste boeken die ik de afgelopen jaren gelezen heb. Hilarisch en goed geschreven met een uiterst sympathieke hoofdpersoon en een verhaal dat van onwaarschijnlijkheden aan elkaar hangt, en tegelijkertijd fascinerend goed in elkaar zit. Een boek waarbij ik vaak hardop zat te gniffelen om de grappige personages en situaties.

Het boek verhaalt over de laconieke Allan, 100 jaar oud, die vlak voor z’n verjaardagspartijtje besluit het verzorgingstehuis te verlaten. Tijdens zijn reis treed een soort zwaan-kleef-aan-effect op. Eerst is hij alleen, maar al snel is heeft hij zich omringt met nieuwe vrienden en proberen ze uit de handen van de Zweedse politie te blijven.

Op een tweede spoor wordt Allan’s levensverhaal verteld. Een verhaal wat al net zo van toevalligheden aan elkaar lijkt te hangen als zijn vlucht uit het verzorgingstehuis, maar wat ook blijk geeft van een verrassende kijk op een aantal grote momenten uit de recente wereldgeschiedenis. Aan creativiteit ontbreekt het de schrijver absoluut niet en dat maakt het boek zo boeiend. Een minpunt zou kunnen zijn dat het verhaal misschien “te” is,  op het randje van over de top. Voor mij wel de goede kant van het randje dat dan weer wel. Een aanrader dus!

Bladzijde26, zin1: “Daarna bood hij zijn oprechte verontschuldigingen aan omdat Julius met rode, pijnlijke oren aan tafel zat”.

De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween / Jonas Jonasson / Uitgeverij Signatuur / 2011

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s