Kernjurylid NS Publieksprijs


Vier jaar geleden had ik al eens geluk en dit jaar bof ik weer! Ik ben geselecteerd als kernjurylid voor de NS Publieksprijs. Hartstikke leuk want dat betekent dat ik alle zes de genomineerde boeken moet (lees: mag) lezen. Welke boeken het zijn weet ik nog niet, dat wordt pas op 22 oktober bij De Wereld Draait Door bekend gemaakt. Maar ik weet al wel dat ik ze de 23ste mag gaan halen in Utrecht, want daar vindt de officiële installatie van de kernjuryleden plaats.

Wat is dat dan Kernjurylid? 

De NS Publieksprijs ken je wel denk ik, daarvoor worden ieder jaar zes boeken genomineerd en daar mag dan iedereen (dus ook jij) op stemmen. De taak van de Kernjury is tweeledig, in de eerste plaats zijn we (jawel, ik zit er al helemaal in) leesambassadeurs en proberen we zoveel mogelijk mensen hun stem te laten uitbrengen. Daarnaast is er een soort waarborgtaak, een boek kan alleen de NS Publieksprijs winnen als het ook voorkomt in de uitslag van de Kernjury. Op deze manier wil de CPNB extreem stemgedrag voorkomen. De leden van de Kernjury verplichten zich alle zes de boeken te lezen en hun stem te voorzien van een korte onderbouwing, ik moet er dus wel iets voor doen. Maar het is natuurlijk vooral heel erg leuk, want je mag zes heel diverse en heel nieuwe boeken lezen en daar nog commentaar op geven ook.

Ik ben benieuwd naar de nominaties van dit jaar. Ik hoop dat ze alle zes nieuw voor me zijn, want dat is natuurlijk nog leuker! De vorige keer dat ik mocht jureren las ik onder andere “Dorsvloer vol confetti” van Franka Treur (mijn winnaar), “Mama Tandoori” van Ernest van der Kwast en de uiteindelijke winnaar van Simone van der Vlugt,  “Op klaarlichte dag”. Uiteraard zal ik op Bladzijde26 uitgebreid verslag van dit avontuur, inclusief boekbesprekingen van alle zes de boeken.

Jij kan trouwens stemmen van 22 oktober tot en met 19 november. Wel doen hè? En wil je volgend jaar ook kernjurylid zijn, volg dan NSPublieksprijs op Twitter en/of Facebook, dan merk je vanzelf wanneer de aanmelding start.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s