Leven na leven – Kate Atkinson

Vorige week las ik Leven na leven van Kate Atkinson. Het stond nog niet lang op mijn “nog te lezen”-lijstje en ik vond het in de bieb. De flaptekst klonk interessant en dus nam ik het mee.

 Atkinson_Leven-na-leven
En het wás een interessant boek! Mooi ook, maar ik was vooral geboeid door het concept. Steeds opnieuw je leven te beleven, pas je dan dingen aan? Zeg je iets anders tegen die potentiële werkgever? En als je besluit op een dag thuis te blijven omdat de vorige keer dat je die dag beleefde je vader overleed, wat gebeurt er dan? Gaat hij toch dood? Of… Dat is waar Leven na leven overgaat.


De hoofdpersoon is Ursula Todd, een Engelse, geboren in februari 1910, aan het begin van een boeiend tijdperk dus, met twee wereldoorlogen in het vooruitzicht. Haar leventje is nogal ongewoon, omdat ze steeds weer doodgaat en opnieuw lijkt te beginnen. Ze groeit op in een dorp in de nabijheid van Londen, in een gezin met vijf kinderen (3 jongens, 2 meisjes), vader vecht in de oorlog, moeder is thuis. Wat het precies is weet Ursula niet, maar ze weet soms dat er iets naars gaat gebeuren en dat ze dat moet voorkomen, dat probeert ze uit alle macht, maar dat heeft niet altijd het gewenste resultaat. Haar worsteling met deze eigenschap wordt mooi weergegeven, maar wat vooral boeit is het steeds opnieuw verteld worden van situaties die je al kent, maar die in weer een nieuw leven van Ursula anders verlopen. Er zijn alleen al 11 versies van Ursula’s geboortedag! Ik was daardoor heel benieuwd naar wat ze doet in de situatie waarmee het boek opent, verandert ze de wereldgeschiedenis?


Zou jij het willen, leven na leven zoals Ursula? De kans krijgen om steeds opnieuw te beginnen totdat het perfect is? Of totdat jij het goed genoeg vind? Ik ben er nog niet uit. Maar ik ga in ieder geval nog iets lezen van Kate Atkinson.


Bladzijde 26, zin 1: Helaas, een blanco pagina deze keer. Daarom de laatste zin van bladzijde 25: ‘Is er toevallig soms wat van mevrouw Glovers uitstekende piccalilly?”


Leven na leven / Kate Atkinson / Uitgeverij Atlas Contact / 2013


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s