De roman in de viool / Natasha Solomons

Wat een mooi verhaal dit. Verdrietig dat wel, maar mooi. Heel in het kort het verhaal, want ik denk niet dat dit een bekend boek is. Het begint in 1939, de jonge Weense Jodin Elise trekt voor haar eigen veiligheid naar het Engelse platteland om daar in de huishouding te werken. Zodra haar ouders in New York zijn zoals gepland zal ze hun kant op reizen. Het loopt echter anders.
De roman in de viool

Op het Engelse platteland is het voor Elise niet makkelijk, het werk is haar ongewoon, de taal geeft problemen en er is de onzekerheid omtrent het lot van haar ouders. Toch kent ze ook vreugde, de liefde verschijnt in haar leven, ze leert de taal steeds beter spreken en vindt haar draai in het huishouden van de Rivers. Maar ja, de oorlog staat echt geluk in de weg.

Ik wil eigenlijk liever niet te veel zeggen over het verhaal, dan dat het mooi verzonnen en beschreven is. Misschien is het verhaal in de basis wat cliché, maar dat heeft me niet gestoord, in tegendeel. Elise vond ik een interessant personage, ik voelde erg met haar mee. Met haar wanhoop en ongeluk, maar ook met haar vreugde en verliefdheid, en haar worsteling met het dubbele “mag ik wel gelukkig zijn als…”

Kortom, ondanks het toch wel verdrietige onderwerp, wel een fijn boek om te lezen, zeker als je houdt van oorlogsverhalen met een sterke vrouw in de hoofdrol. Het is trouwens wel echt een vrouwenboek, dus doe het zeker niet cadeau aan je schoonvader die graag boeken over de oorlog leest.

Oja, die roman, die heeft haar vader geschreven, een bekend auteur, hij wil graag dat ze een kopie het land uit smokkelt voor het geval dat, vandaar de roman in de viool.

Houden jullie eigenlijk van dit soort oorlogsverhalen? Zoja, welk moet ik beslist lezen?

Bladzijde 26, zin 1: “Jammer dat ik nooit iets had gezegd dat de moeite van het afluisteren waard was toen het nog kon.”

De roman in de viool (The novel in the viola) / Natasha Solomons / Orlando Uitgevers / 2011

Advertenties

3 gedachtes over “De roman in de viool / Natasha Solomons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s