Mijn favoriete boek dat ik nooit las – De brief voor de koning van Tonke Dragt

De brief voor de koning / Tonke Dragt
Lang leve de Luisterbieb-app van de Bibliotheek! Deze maakt het mogelijk dat ik één van mijn favo boeken ooit nog nooit gelezen heb. Ik heb het over De brief voor de koning van Tonke Dragt. Een werkelijk fantastisch boek dat iedereen gewoon moet lezen, jong of oud. En als je dan net als ik gegrepen bent, er is gelukkig een vervolg: Geheimen van het wilde woud. Allebei zijn het absolute klassiekers want ze werden al meer dan 50 jaar geleden geschreven. De brief voor de koning dateert uit 1962! En het is geen seconde ouderwets of traag, beide zijn absolute pageturners.

Voor zover ik dat natuurlijk kan zeggen van boeken die ik alleen nog maar geluisterd heb :). Vorig jaar maakten ze allebei deel uit van de Luisterbieb-collectie en ik heb ze zeker drie keer geluisterd, zo genoot ik ervan. Heel lastig, want over een luisterboek doe je natuurlijk veel langer dan over een leesboek en ik heb nou eenmaal de tic dat een boek “uit” moet. Ik luisterde dus in de auto onderweg naar mijn werk, tijdens het hardlopen, ’s nachts in bed, onderweg naar de stad, ik kon mijn oordopjes gewoon niet wegleggen, ik moest weten hoe het verder ging. Die magie bleek niet uitgewerkt bij de tweede en derde keer, zelfs nu krijg ik weer zin om opnieuw te luisteren. Helaas, in de Luisterbieb veel prachtige boeken maar geen meer van Tonke Dragt.

Waar de boeken dan overgaan? Over de zestienjarige Tiuri, bijna ridder, woonachtig in het fictieve rijk Dagonaut. Van een stervende ridder krijgt hij opdracht een geheime brief te bezorgen aan de koning van buurland Unauwen. Een tocht vol avontuur en gevaar, dwars door de beide koninkrijken, opgejaagd door rode ruiters en grijze ridders, voortdurend op zijn hoede maar vol moed en dappere daden. Het is een boek over vriendschap, vertrouwen, moed en trouw. Over een jongen die dapper is en ervoor gaat omdat hij gelooft dat het goed is én omdat hij het heeft beloofd. Hij heeft het niet makkelijk onderweg, maar hij maakt veel vrienden en lijkt het gezegde “wie goed doet, goed ontmoet” waar te maken. Toch is het beslist niet zoetsappig, bij vlagen is Tiuri jaloers, heeft hij twijfels over zijn doel, zijn vrienden, zichzelf. Net als iedereen dus, wellicht is het daarom zo’n ontzettend fijn boek.

Letter for the king / Tonke Dragt
Je weet misschien dat het verhaal een aantal jaren geleden verfilmd is, ik heb geen idee of de film de moeite waard is. Ik ben niet zo van de boekverfilmingen en ik heb van deze verhalen zulke mooie plaatjes gevormd in mijn hoofd dat ik het zonde vind om die te laten vervangen door de filmbeelden. Maar wat ik wel heel leuk vond om te lezen is dat de Engelse vertaling van De brief voor de koning een groot succes is. Ze waren er heel laat bij die Engelsen, maar ze maken het goed met fantastische recensies, lees bijvoorbeeld dit artikel eens in The Independent, het is gewoon een lofzang en dan ben ik stiekem toch wel een beetje trots.

En jij, heb jij een favoriet luisterboek?

Advertenties

Een gedachte over “Mijn favoriete boek dat ik nooit las – De brief voor de koning van Tonke Dragt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s