Het huis aan de gouden bocht / Jessie Burton

Bladzijde 26, zin 1: “Nederlanders hoorden een ark te bouwen om zich tegen het stijgende water te beschermen, maar dat had hij niet gedaan.”

Boek 18/53 #boekperweek

Het huis aan de gouden bocht / Jessie Burton

Met dit boek heb ik vorig jaar in de boekwinkel een paar keer in mijn handen gestaan en steeds niet gekocht omdat ik toch twijfelde, het voelde een beetje teveel als zo’n boek met een kleur en een bloem in de titel (De gouden tulp bijvoorbeeld). Maar toen ik het in de bieb zag staan heb ik het natuurlijk wel meegenomen, want ik was toch wel nieuwsgierig.

Maar ik ben blij dat ik het niet gekocht heb, het is een boek dat lekker weg leest dat wel, maar het is geen buitengewoon staaltje schrijfkunst. Jessie Burton is vooral een verhalenverteller, ze heeft een goed leesbare schrijfstijl maar pareltjes van zinnen ontbreken. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar het is voor mij wel een selectiecriterium wanneer ik een boek wil aanschaffen, tenzij het overduidelijk chicklit betreft dan gelden ineens hele andere criteria.

Het huis aan de gouden bocht speelt zich af in Amsterdam en ook nog eens in de Gouden Eeuw. Het is het verhaal van Nella die trouwt met een rijke Amsterdamse koopman. Van hem krijgt ze een levensgroot poppenhuis cadeau dat ze naar haar eigen smaak mag inrichten. Maar met de bestelde miniaturen lijkt iets vreemds aan de hand en ook het leven in het koopmanshuis blijkt anders dan gedacht.

Het is een spannend verhaal en tegelijkertijd een interessant inkijkje in het huishouden en het leven van een rijke koopman in de Gouden Eeuw. Het is absoluut een leuk boek om te lezen, dus ik zou zeggen, neem het volgende keer eens mee bij de bieb. (Of bij de boekwinkel dat kan natuurlijk ook – jij hoeft je tenslotte niet aan mijn criteria te houden). Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Het huis aan de gouden bocht (The miniaturist) / Jessie Burton / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2014

Advertenties

Een gedachte over “Het huis aan de gouden bocht / Jessie Burton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s