De lege stad / Simone van der Vlugt

Bladzijde 26, zin 1: “Nu hangt er een macabere stilte.”

De lege stad / Simone van der Vlugt

Eigenlijk had ik deze blog natuurlijk afgelopen donderdag moeten publiceren, want toen was het zeventig jaar geleden dat het bombardement plaatsvond. Maar ik was te druk met een ander boek, waarom vertel ik je in een volgende in een volgende blog.

De lege stad gaat dus over Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, het begint op de dag van het bombardement en vertelt het verhaal van Katja. Door het bombardement verliest ze haar ouders en een broertje en zusje. Haar andere twee broers en zussen komen bij haar en haar man Daniel wonen, waar ze zo goed en kwaad als dat gaat proberen verder te leven. Maar dat wordt steeds moeilijker, want de oorlog grijpt steeds dieper in hun leven. Katja lijkt een soort spil te zijn waar alle in oorlogstijd mogelijke relaties samenkomen, Joods, NSB, verzet, Duits, ze heeft met iedereen contact. Iets waar ik liever niet te veel over zeg omdat ik dan misschien te veel van het verhaal weggeef. De lege stad gaat heel erg over grijs zijn, iemand is niet puur zwart of wit, niet puur goed of slecht, er zitten altijd meer kanten aan een verhaal en alle kanten zijn even waar.

Ik heb een beetje moeite met die spilfunctie van Katja, het leek voor mij of de schrijfster van tevoren een lijstje met mogelijk moeilijke relaties tijdens oorlogstijd had gemaakt en die tijdens het schrijven heeft zitten afvinken. Aan de andere kant is dit verhaal een goede illustratie van de dilemma’s waarmee mensen geconfronteerd werden. Juist misschien ook door de onwaarschijnlijkheid. En misschien is dat ook het wel het reële, is het echte leven altijd onwaarschijnlijker dan dat we kunnen verzinnen. Is er misschien iemand die alles overkwam wat Katja in het boek overkomt, en meer. Allemachtig, daar wil je eigenlijk niet eens over nadenken.

Lezen dus dit boek. Ik kan het niet mooi noemen, omdat mooie boeken voor mij mooie zinnen moeten bevatten en daar gaat het in dit boek niet om. Het gaat om het verhaal, over een deel van onze geschiedenis dat we beslist niet mogen vergeten. Dit verhaal wordt goed verteld, het leest makkelijk en boeit onmiddellijk, alsof je één van haar thrillers leest, maar dan anders.

Boek 21/53 #boekperweek

De lege stad / Simone van der Vlugt / Ambo Anthos / 2014

Advertenties

2 gedachtes over “De lege stad / Simone van der Vlugt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s