Kafka op het strand / Haruki Murakami

Bladzijde 26, zin 1: “Ik had nog nooit zoiets vreemds gezien.”

Kafka op het strand / Haruki Murakami

Wat een fantastisch boek! Dit is pas mijn tweede Murakami (ik las eerder Hard-boiled wonderland en het einde van de wereld), maar zeer beslist niet mijn laatste. Ik weet trouwens niet of ik kan uitleggen waarom ik het zo goed vind, maar ik ga wel een poging wagen.

Eigenlijk vertelt Kafka op het strand drie verhalen. Er is het verhaal van de 15-jarige hoofdpersoon die wegloopt en van Tokyo naar Takamatsu reist. Daar vult hij zijn nu schoolloze dagen met fitness en bezoeken aan de Komura Bibliotheek. Hij maakt er twee vrienden, Sakura, zijn reisgenote, en Oshima, de transseksuele bibliothecaris. Daarnaast lees je over Nakata, een zestiger die niet kan lezen of schrijven maar wel met katten kan praten (Had ik al gezegd dat er in Murakami’s boeken vaak vreemde dingen gebeuren?). Ook Nakata gaat op reis, al weet hij nog niet goed waar naartoe. Ten slotte lees je over een mysterieuze gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard blijkt dit alles uiteindelijk met elkaar verbonden.

De fantasie van Murakami is benijdenswaardig, net als zijn pen. Deze man schrijft fantastisch. Prachtige, rijke, maar korte zinnen en levendige dialogen. En dan die personages, zo bijzonder en levensecht. Ik zie ze gewoon voor me. Vooral Nakata, dat lijkt me zo’n lieve, wijze man. Ik word ook blij van de vele verwijzingen naar literatuur en muziek in het boek. Dit stuk komt bijvoorbeeld steeds terug, prachtig!

Ik houd ook van het surrealisme dat Murakami toevoegt, er gebeuren bizarre dingen en toch klopt het. Hij laat je nadenken, waar gaat dit heen? Hoe komt alles samen? Wat wil hij zeggen? Ik moet dit boek gewoon nog een keer lezen om achter het antwoord op die laatste vraag te komen, en dan nog een keer om nog eens te genieten van het verhaal en… dit boek gaat dus bovenaan mijn verlanglijstje.

Las jij al eens een Murakami?

Boek 23/53 #boekperweek

Kafka op het strand (Umibe no Kafuka)/ Haruki Murakami / Olympus / 2013

Advertenties

4 gedachtes over “Kafka op het strand / Haruki Murakami

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s