Review: Jehanne / Simone van der Vlugt

Bladzijde 26, zin 1: “‘Nee, maar ik kan vanmiddag wel even bij hem langsgaan,'” zegt Jean.

Jehanne / Simone van der VlugtBiebmiepje schreef onlangs een blog over Jeanne d’Arc en tipte dit boek van Simone van der Vlugt. Ik kende het nog niet, maar omdat ik al sinds ik een klein meisje was gefascineerd word door het verhaal van Jeanne wilde ik het graag lezen.

Waar gaat het over?
Voor wie het verhaal van Jehanne niet kent, even een heel korte samenvatting. Als jong meisje hoort Jehanne stemmen die haar vertellen dat zij de maagd is die de Engelsen uit Frankrijk zal verdrijven en Koning Karel op de troon zal brengen. De stemmen zeggen dat ze toebehoren aan heiligen en er verschijnt zelfs een engel aan haar. Gesteund door haar stemmen gaat Jehanne op pad. Er zijn vele tegenslagen te overwinnen want als jong meisje van boerenafkomst sta je natuurlijk niet zomaar aan het hoofd van een leger. Maar haar rotsvaste geloof overtuigt steeds meer mensen en uiteindelijk zelfs de verdreven koning. Aan het hoofd van een legermacht trekt ze naar Orleans waar ze het gevecht met de Engelsen aangaat.

Wat vind ik ervan?
Het boek doet me denken aan Hasse Simonsdochter van Thea Beckman, één van mijn lievelingsboeken uit mijn tienertijd. Het leest makkelijk en is lekker spannend. Ik heb altijd al van verhalen over meiden met een missie gehouden, en dit is natuurlijk een ultiem voorbeeld. Heerlijk zo’n historische roman over een stoere meid die weet én krijgt wat ze wil.

Over de persoon Jeanne d’Arc ben ik ook nog niet uitgelezen. Ik vind haar zoiets unieks, dat intense geloof en die overtuigingskracht. Zoiets voor elkaar krijgen in die tijd, het is eigenlijk onvoorstelbaar, dus hoe kan dat? Het boek dat Biebmiepje eigenlijk recenseerde ga ik zeker lezen (Jeanne d’Arc / Larissa Juliet Taylor), hopelijk wordt me dan meer duidelijk. Maar in mijn bieb hebben ze het (nog) niet, dus de zoektocht naar dit boek wordt mijn eigen missie :).

Leuk om te weten is trouwens dat de naam op de cover de handtekening was van de echte Jeanne d’Arc. Ze heette dus helemaal geen Jeanne maar Jehanne. Bijzonder toch?

Wordt jij ook zo geboeid door een bepaald historisch figuur?

Challenge-update:
Boek 27/53 #boekperweek

Jehanne / Simone van der Vlugt / Lemniscaat / 2005

Advertenties

10 gedachtes over “Review: Jehanne / Simone van der Vlugt

  1. Die heb ik nog niet gelezen, dus dat durf ik niet te zeggen. Maar ik denk het wel, het las in ieder geval makkelijk, zoals ook De lege stad van haar, ondanks het zware onderwerp, makkelijk las.

 1. Ah, ik heb dit boek vroeger ook gelezen! Alle historische boeken van Simone vd Vlucht en Thea Beckman, zij waren echt mijn favorieten! Heb je nog meer van vd Vlucht gelezen qua historische romans? Ze zijn het meer dan waard 😉

  1. Van Thea Beckman heb ik alles gelezen wat los en vast zit, Hasse Simonsdochter vond ik fantastisch, maar ik ben ook groot fan van haar Thule-trilogie (die lees ik nog steeds ieder jaar). Van Simone van der Vlugt heb ik nog niet zoveel gelezen, ik denk dat ze haar toen bij ons in de bieb nog niet hadden (was maar een klein biebje) of ik was te druk met lezen voor mijn lijsten (voor vier talen was dat op zich al een hele uitdaging) maar dat ga ik zeker nog doen.

   1. Ooooh, de Thule trilogie vond ik ook geweldig! Ik leende ze ook allemaal van de bieb, vandaar dat ik eigenlijk geen eigen exemplaren heb van Thea Beckman, nog Vd Vlucht. Ben ze nu aan het ‘sparen’ door de tweedehands winkels af te struinen. Verbazingwekkend hoeveel goede hardcover boeken je dáár kan vinden! Zo heb ik toch al weer mooi die Beckmans in de kast staan!

    1. Dat voornemen heb ik inmiddels ook – ik was nooit zo van de tweedehands boekwinkels (zo stoffig) maar ik wil wel al die boeken hebben, dus ik ga toch op zoek :).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s