Het ultieme naslagwerk voor de leesliefhebber: De Dikke Steinz

Of eigenlijk heet het: Steinz. Gids voor de wereldliteratuur. Maar ik ben het helemaal met Jet Steinz eens, dit boek verdient een bijnaam, en de dikke Steinz is perfect.

Steinz. Gids van de wereldliteratuur / Pieter & Jet Steinz

Een heerlijk bladerboek voor als je houdt van literatuur, een boek waar je letterlijk in kunt verdwalen. Je zoekt je favoriete schrijvers op en leest welke boeken je op basis daarvan verder nog zou kunnen lezen. Of misschien is er van jouw favoriete boek een boekweb gemaakt, met daarin de boeken die de schrijver inspireerden en de boeken die je zou kunnen lezen als je dit boek waardeerde. Of je zoekt je vakantieland op en kijkt welke boeken er daarover geschreven zijn. Of je kijkt hoe goed je scoort in één van de 26 quizzen. Genoeg te bladeren dus!

Zesentwintig
En ja, inderdaad er staan 26! quizzen in, maar niet alleen 26 quizzen, alles is rondom het getal 26 of een veelvoud daarvan bedacht, toevallig niet? 26 is ook het favoriete getal van Pieter Steinz en er zitten natuurlijk 26 letters in ons alfabet en dat is de eerste onderverdeling die het boek maakt.

Steinz_Garcia-Marquez
Een hele spread over mijn favoriete schrijver en boek. Er is al relatief veel roze, maar ook nog heel veel inspiratie. Fijn!

Ik heb al heel wat in dit boek gebladerd en onderstreept. Als echte lijstjesfetisjist vind ik het leuk om alle boeken die ik reeds gelezen heb een kleurtje te geven, gewoon om te zien hoeveel ik er al gelezen heb (valt tegen) en of er misschien patronen zijn. Misschien wordt het boek zelfs ooit nog eens onderdeel van een challenge, mogelijkheden genoeg.

Snob?
Wat ik ook leuk vind is dat Engelse, Franse en Duitse titels onvertaald zijn, je wordt dus geacht je talen te kennen (stiekem ben ik toch snobistischer dan ik zou willen). Omdat ik meestal in het Nederlands lees heb ik ook wel een paar al gelezen titels over het hoofd gezien omdat ik die niet 1,2,3 herkende. Ook zijn de voor mijn boekenlijsten gelezen boeken verder weggezakt dan gewenst, ondanks de uitgebreide verslagen die ik toen schreef en het studeren voor mijn mondeling weet ik me er nog maar weinig te herinneren. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jullie dat herkennen?

Steinz_Frankrijk
Zo ziet de Steinz-versie van Frankrijk eruit. Zoals je ziet, heb ik nog heel wat te lezen!

En ook fijn, het is een boek waar je op tig verschillende manieren door kan bladeren, via de landkaarten, de boekwebben (=raar woord) of van boek naar boek of…

Het ziet er ook heel mooi en verzorgd uit, al vind ik het wel jammer dat het geen hardcover uitgave is, maar dan werd het waarschijnlijk niet te tillen én niet te betalen.

Blij!
Het is dus echt een boek om af en toe eens uit de kast te pakken om eens in te bladeren, een quizje te maken (die zijn heel pittig!), te bedenken wat het volgende boek is dat je gaat lezen of misschien zelfs om een cadeau te kiezen voor een lezende jarige. Ik ben er in ieder geval heel blij mee!

En jullie? Ben je bekend met dit boek? Heb je het al in huis? Of denk je wat moet ik hier mee, ik heb helemaal geen gids voor de wereldliteratuur nodig. Ik lees het graag!

Steinz. Gids van de Wereldliteratuur / Pieter & Jet Steinz / Nieuw Amsterdam / 2015

Advertenties

2 gedachtes over “Het ultieme naslagwerk voor de leesliefhebber: De Dikke Steinz

  1. Ik heb ‘m ook! Of nou ja, eigenlijk heeft mijn vriend hem, maar ik heb m een tijdje ‘geleend’. Geweldig boek, heerlijk om doorheen te bladeren. Natuurlijk zijn er altijd duizenden op- en aanmerkingen aan een dergelijk boek, maar ik vind het vooral erg leuk omdat je zo weer op andere schrijvers en boeken uitkomt. En da’s altijd fijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s