Weekendwijsheid | Stephen King

Good books don't give up all their secrets at once. Stephen King | Bladzijde26Toen ik vandaag op zoek ging naar een mooie quote voor de weekendwijsheid viel mijn oog op deze. Ik denk dat het komt door één van de boeken die afgelopen week las, Al onze namen van Dinaw Mengestu. Dat is absoluut een boek waar meer in zit dan ik er in één keer uit kan halen. 

Dat heb je wel vaker met een goed boek vind ik, dat je het gevoel hebt dat er meer in zit, dat je misschien zelfs wel iets gemist hebt, terwijl je het toch met aandacht gelezen hebt. Ik denk dat dit soms komt doordat je eerst iets moet hebben ervaren om die extra laag te ontdekken. Daarmee bedoel ik niet dat je allemaal narigheid moet meemaken om alle lagen in boeken te ontdekken, vaak is een paar jaar ouder worden al genoeg. En soms komt het omdat er zoveel mooie dingen gebeuren in een boek dat je het gewoon onmogelijk is om alles in één keer te ontwaren.

Heksenkind
Een mooi voorbeeld is misschien wel een jeugdboek wat ik onlangs herlas (of beter gezegd voor het eerst luisterde na het vroeger vaak gelezen te hebben), Heksenkind van Monica Furlong. Dat was vroeger voor mij gewoon een spannend verhaal over een meisje dat bij een vreemde vrouw ging wonen en daar van alles meemaakte. Nu ging het voor mij veel meer over de strijd tussen goed en kwaad, over de keuzes die je daarin kan maken, over onafhankelijkheid zelfs. Maar ook over wat het schenken van vertrouwen doet met een kind. Dat kan natuurlijk aan mijn gebrekkige leescapaciteiten als kind hebben gelezen, maar ik denk dat dit een goed boek is omdat je het zo diep kunt laten zijn als je zelf wilt.

Een ander voorbeeld is mijn favoriete boek, Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Márquez. Dat is typisch zo’n voorbeeld van een boek dat zo rijk is aan mooie zinnen, verrassende verbindingen en prachtige vondsten dat één keer lezen gewoonweg nooit genoeg kan zijn. Iedere keer dat je het leest zal je nieuwe geheimen ontdekken en precies daarom is het mijn mooiste boek ooit.

Definitie
Eigenlijk is dat voor mij ook voor een deel van de definitie van een goed boek. Dat je bij het herlezen ervan nieuwe betekenissen, nieuwe verbanden en nieuwe schoonheid ontdekt. Dat er dus ook bij de tweede keer lezen nog geheimen te ontdekken zijn.

Wat vind jij? En heb je een voorbeeld van een boek dat zijn geheimen niet in één keer prijs gaf?

Advertenties

2 gedachtes over “Weekendwijsheid | Stephen King

  1. Ik vond Een Schitterend Gebrek van Arthur Japin de eerste keer al erg goed, maar toen was ik zo benieuwd hoe het zou eindigen dat ik sommige stukjes te snel gelezen heb. Toen ik het boek voor de tweede keer las, kon ik veel meer van de prachtige schrijfstijl genieten. X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s